Așa ai dori?

 Posted by on 5 decembrie 2011  Responsabilitate
Dec 052011
 

Ar trebui să-i spun. Sigur c-ar trebui să-i spun, e dreptul lui să știe unde am ajuns. Poate chiar azi. N-ar fi înțelept deloc să aștept până mâine. Nu știu însă cum o va primi. Cum va fi. Paradoxal, dar ar putea să plângă. Sau m-ar putea chiar lovi, iar de asta, recunosc, îmi e frică. Mă va întreba, aproape strigând, cum de am ajuns aici. Iar eu o să tac, ca ultima dată. Pentru că nu voi ști. S-a întâmplat și gata, aș putea să-i răspund. Nu poți controla astfel de întâmplări. Sau poate că nici nu va dori să afle și va fi surd de la bun început. Şi orb. Şi mut. Sau poate că-i prea curând. Sau poate că-i târziu. Poate că nu va dori niciun fel de schimbare. Să rămânem ca la început. Mă va întreba dacă mai avem vreo șansă împreună sau dacă ne-a rămas ceva de făcut. Împreună. Va striga la mine și-mi va arunca în față că am greșit, sigur că da, am greșit. Iar eu am să tac. Incapabilă să îi arăt că îmi pasă. Sau aș putea să-l mint iar mâine să-l privesc în ochi. Nu s-a întâmplat nimic. Niciodată. Sau aș putea să rămân ascunsă în spatele fricilor mele. Și neputințelor. Și trădărilor mele. Sau aș putea să trag aer în piept și să-i spun, pur și simplu:

Cred că e bine să știți.

Vi s-a intentat un proces.

Cariokinetic.

Sunt martorul lui principal.

Putem revoca judecătorul, dar asta nu e deloc esențial.

Nu așteptați citația, că nu va veni.

Serviciul funcționează prost, tare prost.

Am putea, totuși, să vorbim cu grefierul, el știe încheierea pe de rost.


* * *

Din cauza neînțelegerii diagnosticului, pacientul ia decizii nepotrivite. Doar 3,2% din populație asociază termenul de “proces cariokinetic” cu cancerul, 5,7% cu cel de “neo” (rostit scurt şi precipitat), 20,2% fiind mai norocoși, asociind corect ceea ce aud neprescurtat, adică “neoplasm”. Așa ai dori să fii informat?

Doar 26% dintre medici comunică întotdeauna sau adesea prognosticul pacientului. Așa ai dori să fii prevenit?

73% dintre medici consideră că adevărul destabilizează pacientul din punct de vedere emoțional, teama de a nu-i face rău reprezentând cea mai importantă barieră în comunicarea onestă a diagnosticului sau a prognosticului. Medicii se tem de exteriorizarea propriilor emoții sau de modul în care pot face față emoțiilor exteriorizate de pacient. Așa ai dori să fii sprijinit?

În peste 80% dintre cazuri familia exercită presiuni asupra medicului de a nu comunica onest cu pacientul în cazul unui diagnostic de cancer. Așa ai dori să fii iubit?

___________________________________________________

(Cifrele folosite sunt doar o parte din cele care mi-au dat serios de gândit: “Comunicarea în cancer – Pregătirea, percepţii şi practici ale medicilor oncologi, hematologi şi de îngrijiri paliative, aşteptări ale populaţiei şi cadrul normativ”, Daniela Viorica Moşoiu, Teză de doctorat)

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.