Apr 282011
 

Meditatia este arta de a nu face nimic in mod constient (this is tricky!). Cu alte cuvinte, leneveala constienta este meditatie. Minunata definitie, nu-I asa? Lenea reprezinta starea de a fi fara chef de nimic sau mai bine zis starea de a fi cu chef de nimic. Omul lenes, adica aflat intr-o stare constanta de lene (cunosc bine aceasta stare) are nevoi si dorinte, doar ca asteapta implinirea lor printr-un miracol ori o magie. Insa, cel care leneveste constient actioneaza pentru propriile nevoi si dorinte la un moment potrivit, deoarece este constient de responsabilitate sa in ceea ce-l priveste. Daca esti un cititor lovit de unele idei din filozofia orientala probabil vei comenta ceva despre principiul non-actiunii.

Se pare ca diferenta dintre meditatie si leneveala este constienta actului in sine. Calitatea starii de constiinta in orice actiune in curs de desfasurare reprezinta o meditatie. A medita nu are nimic pretentios si nimic esoteric. It’s just about doing nothing and it’s funny.

Banuiesc ca sunt unii care fac din aceasta simplitate a lui a nu face nimic (in lb engleza imi place mai mult) o  poveste elaborate care complica viata celorlalti care isi doresc sa invete meditatia. O parte din acestia se asteapta sa se ilumineze daca stau ore in sir in diferite posturi unele ingrozitor de chinuitoare. Iar dupa multe eforturi inutile si lipsei de iluminare, unii fantazeaza ca sunt iluminati si se exprima cu o seninatate zen supracompensatoare iar altii renunta la meditatie, rationalizandu-si esecul.

Desigur ca, meditand biochimia creierului si implicit tiparele undelor cerebrale se pot modifica, iar meditatorul experimenteaza o stare de relaxare profunda, uneori de seninatate si de contopire cu universal. Exercitiul constant poate creste capacitatile prosexice, capacitatea de autocontrol si viteza de lucru a proceselor cognitive. Acestea sunt in mare printre cele mai enumerate rezultate ale cercetarilor. Asadar, luand in considerare doar aceste dovezi, meditatia merita a fi invatata si practicata la fel, de altfel, si tenisul de camp sau de masa sau oricare alta forma de sport/miscare/joc care solicita focalizarea sustinuta a atentiei.

Dar calitatea, care face diferenta o reprezinta constienta actiunii in sine. Iar aici, ma tem ca nimerim intr-o fundatura, intrucat definitiile constiintei si constientei prezinta ambiguitati. Cu toate astea, experienta ne demonstreaza ca actul de a oferi sustinut atentie unei actiuni in derulare moment cu moment reprezinta o calitate a constientei. De exemplu, eu tastez, alerg cu degetele pe tastatura si stiu ca fac asta sau privesc o pisica care se catara in copac si stiu ca privesc pisica care se catara. Respir, adica inspire si expir si sunt constient de ritmul respiratiei, deoarece ofer atentie acestui ritm. Totusi, imi vei spune ca daca a medita presupune a nu face nimic, atunci unde e constienta, adica la ce anume oferi atentie. Cum in acest moment sunt inspirit in rolul de profesor de meditatie iti pot oferi doua raspunsuri. Primul raspuns pentru situatia cand nu faci nimic consta in alegerea unui suport asupra caruia sa meditezi ori sa-ti focalizezi atentia voluntar, cum ar fi, daca esti in parc, miscarea frunzelor in adierea vantului. Al doilea raspuns, presupune o tehnica speciala de meditatie, iar uneori cel putin la inceput cred ca e potrivita exersarea primului raspuns. Este o tehnica speciala, deoarece presupune un joc al atentiei sau poate un fel de dans prin care atentia este orientata asupra orice din momentul present, din “aici si acum”. Orientarea atentiei se intampla fara sa cauti a alege, a selecta, ci abandonezi mintea prezentului. Ce forma ia momentul present? Ce se intampla in acest moment? Te poti intreba, iar apoi urmari fara vreun interes ceea ce se petrece acum si aici.

Asa se va intampla poate si in cazul tau sa nu faci nimic in mod constient.

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.