Feb 102011
 

Cand – Exista un timp pentru fiecare, mai devreme sau mai tarziu, o perioada din viata sau mai multe momente succesive la intervale de timp. Criza existentiala, experientele dureroase sau traumatizante, boala, pierderea materiala sau umana sunt evenimente suprasolicitante ce forteaza la un moment dat sa fim mai buni, mai mult decat am fost pana atunci sau mai sus, mai intelepti sau mai puternici.
Cum – Uneori o singura provocare a vietii este suficienta pentru a pune in alerta sistemul de alarma interioara; depinde cat de puternic se rasfrange in plan subiectiv acea experienta si care sunt resursele deja dobandite de a-i face fata. Alteori, experiente mai putin traumatizante, dar cu impact subtil, abia sesizabil, actionand putin cate putin, precum picatura chinezeasca, trezec in noi ceva sau ne modifica structural incet, dar sigur. Ce nu te omoara, te ajuta sa cresti.
Contextul – Intalnirea cu anumiti oameni (mai speciali), dar si intalnirea cu diversi oameni sau mai bine zis deschiderea, receptivitatea noastra catre informatiile, cunostintele, experientele lor impartasite direct sau in scris, intr-un cuvant interconexiunea cu gandurile altor oameni – iata contextul favorabil in care cheita interioara a fiecaruia dintre noi se poate rasuci deschizand o usa catre posibilitati neimaginate inca.
Ce obtii – O noua dimensiune (de a te privi pe tine si viata, a ta si a celor din jurul tau, din trecutul, prezentul si viitorul tau) asemeni trecerii de la 2 D la 3 D. E ca si cum priveai printr-un cilindru, iar acum s-ar deschide un nou orizont, mult mai larg, mai extins si plin de posibilitati, oferindu-ti viziune de ansamblu, detasata, asezandu-te undeva mai sus decat problema. E ca si cum erai doar pasagerul propriei tale masini, iar acum o poti conduce pe unde vrei, alegandu-ti singur traiectoria, traseul, destinul. E ca si trecerea de la vederea alb-negru, cu tonuri de gri, la o vedere viu colorata cu mii de nuante. E ca si cum incepi sa pui capat la capat piesele tale de puzzle, conturandu-se din ce in ce mai clar si mai complet imaginea a ceea ce esti tu de fapt. Si ce esti tu de fapt? Un om.
Vesti proaste – Nu te poti dezvolta personal de unul singur. Din pacate nici citirea cartilor, experienta de viata si contactul cu oamenii mai mult sau mai putin speciali nu sunt suficiente, desi absolut necesare. Mai lipsesc 2 ingrediente: ajutorul si curajul. Ajutorul din partea specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, trainer, etc – prin grupurile de dezvoltare personala sau analiza individuala). Curajul de a face schimbarea, saltul sau pasul inainte, de cele mai multe ori/intotdeauna prin efort si suferinta.
Ce face diferenta – un fel liber de a fi si de a-ti desfasura viata, incepi sa te iubesti pe tine (si de aici incep si iubirile altora pentru tine), o bunatate ce izvoraste din interior (si esti gata sa o oferi si altora neconditionat), un sentiment al impacarii si fericirii – toate optionale pentru viata…
Formula/pe scurt: lectura + intalnirea cu oamenii + experienta de viata + specialist + curajul = dezvoltare personala

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.