Dec 022011
 

Avem 3 tipuri de sine: sinele ideal, sinele artificial si sinele real. Desi sunt constructe psihologice cu care operam in capetele noastre, ele se refera la sau devin perceptibile prin atitudini, comportamente si actiuni concrete. Iti propun sa analizam impreuna aceste 3 tipuri de sine.

Sinele ideal:

Apartine timpului viitor, fiind proiectia (o imagine mentala) unui set de trasaturi si comportamente asociate la care aspiri, pe care iti doresti sa le manifesti. In raport cu momentul prezent al sinelui poate fi la o distanta in timp variabila, mai departe de sinele tau actual (cel care esti acum) sau mai aproape. Distanta pe axa timpului reprezinta o tensiune asociata satisfactiei sau sentimentului de multumire in raport cu tine insati/insuti. Relatia dintre sinele ideal si cel actual (din prezent) arata in felul urmator: cu cat sinele ideal este mai indepartat cu atat tensiunea este mai inalta si nivelul de satisfactie personala mai mic. Cu cat este mai aproape de cel care esti in prezent cu atat tensiunea e mai joasa, iar gradul de satisfactie este mai mare. Un exemplu: iti doresti sa fii o persoana disciplinata, adica sa urmezi un plan – o trasatura pe care o admiri la o alta persoana. Constati la tine lenevia si efortul chinuitor de a respecta programul. Putem aprecia ca esti destul de aproape de aceasta trasatura, daca ne raportam la sinele din viitor, intrucat intr-o anumita masura manifesti disciplina; te chinui, dar totusi reusesti sa urmezi macar o parte din plan. Dar cat de disciplinat e cineva care isi face un plan dar nu tine cont de el, desi aspira sa manifeste aceasta trasatura?

Sinele ideal este construit (nu neaparat in mod constient) ca urmare a relatiilor cu persoane semnificative cum ar fi un parinte, un unchi, fratele, prieten, profesor, mentori, artisti si chiar autori de carti.

Sinele artificial (ne-natural):

Este favoritul meu si cred ca inamicul personal numarul 1 pentru multi oameni si care ia decizii de viata cu consecinte impovaratoare asociate unui sentiment de nemultumire constant.

Apartine prezentului si este construit (vezi teoria invatarii sociale) ca urmare a influentelor din mediul familial, educational si social. Multi oameni investiti cu autoritate ti-au spus cine esti (Esti o proasta. Nu te duce capul. Ce baiat inteligent! Sa fii bun la suflet si sa nu te certi.) si cum trebuie sa fii conform unor norme, valori, traditii si filosofii personale de viata.

Sinele artificial se recunoaste cu usurinta dupa verbul trebuie (trebuie sa fac, trebuie sa fiu, trebuie sa spun, asa trebuie si e normal). Unde exista un trebuie exista aproape sigur o componenta a acestui sine. O persoana care traieste prin acest tip de sine experimenteaza viata ca fiind nesatisfacatoare, dificila si adesea chinuitoare fara sa existe in realitate motive obiective. Sentimentul de multumire in raport cu propria existenta se asociaza adesea cu recompense exterioare si gratificatiile imediate care sunt cautate compensator pentru gradul de insatisfactie interioara.

Sinele real (natural):

Preferatul meu (si asupra caruia lucrez impreuna cu clientii mei, constienti fiind de responsabilitatea pentru calitatea vietii personale) pe care-l voi descrie in doar cateva cuvinte care contin si un criteriu dupa care-l poti identifica in momentele in care se manifesta.

Iti place al naibii de tare asa cum esti in prezent.

Exista un sambure de narcisism aici? Da, exista o doza de narcisism sanatos. Te placi atunci cand te gandesti la tine sau cand te re-prezinti pe tine. Te simti in acord cu valorile tale interioare si comportamentul tau reflecta aceste valori, adica nu sunt doar declarative. Te placi asa cum esti (adesea!) si te simti bine chiar foarte bine in pielea ta. Experimentezi constant un sentiment de placere si de confort in raport cu tine insuti/insati. Nu inseamna sa nu traiesti emotii, sentimente si ganduri din registrul negativ doar ca sentimentul asociat manifestarii sinelui real este prezent intr-un fel difuz si in fundal. Manifestarile tale au o nota de naturalete si inocenta care place si celorlalti din jurul tau.

Sinele real se reflecta in spontaneitate deoarece este ancorat in prezentul experiential. Astfel ca, ceea ce manifesti curge natural din interiorul tau, iar tu lasi aceasta curgere sa fie. Sinele real este curgator si nu are nimic de-a face cu eforturile chinuitoare de fi sau de a te manifesta intr-un fel asteptat si apreciat de catre ceilalti. O persoana devine artificiala cand se modeleaza constrangand-se, adica isi limiteaza manifestarea spontana, pentru a se conforma asteptarilor celorlalti semnificativi. Sinele real si sinele artificial sunt in polaritate. Naturaletea, spontaneitatea acompaniate de senzatia de placere sunt definitorii pentru sinele real.

Sinele real nu anuleaza modelarea de comportamente, invatarea de noi atitudini, dezvoltarea de abilitati si nici autocontrolul. Diferenta de sinele artificial o face decizia constienta si efortul voluntar in aceste directii. Daca imi doresc sa fiu un tip mai rabdator (o trasatura din sinele ideal) voi exersa anumite comportamente in aceasta directie, insa luand in considerare o masura potrivita cu natura mea reala (sinele real). Cat de rabdator pot fi daca sunt un coleric? Cred ca intr-o masura mai mica decat un tip flegmatic. Cat de curajos pot fi daca sunt prin natura mea cu un nivel de anxietate mai ridicat?

Cum poti tu descoperi sinele real? Observandu-ti actiunile concrete cotidiene si testand in realitate ipotezele cu privire la atitudinile tale. Multa vreme am crezut despre mine ca sunt un extrovertit. Fals in raport cu sinele real, introversia fiind in natura mea, dar parte dintr-un sine artificial.

Asta-I telul unei dezvoltari personale: sa devii ceea ce esti in mod real si sa valorifici asta in plan social. Daca prin natura ta esti un mar, de ce sa te chinui sa devii sau sa fii un cires? Dar la ce folos sa fii un mar daca toata lumea vrea cirese? Te chinui sa faci cirese? Ce-ar fi sa ai curaj si sa te muti intr-un loc in care exista unii care cauta mere si nu doar cirese?

Sa devii ceea ce esti prin natura ta nu prea cred ca se intampla pe la 20 de ani decat daca ai avut parte de parinti exceptionali in educatie psihologica sau de parinti care isi manifestau sinele real. Vestea buna este ca dupa 25 de ani sau mai precis dupa desprinderea de mediul familial si scolar sinele real tinde sa se manifeste in pofida sinelui artificial (conform studiilor de genetica comportamentala). Prin efort constient poti derula acest proces ceva mai rapid caci viata e scurta si finita iar beneficiile unei vieti in acord cu sinele real merita!

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.