la limita absurdistanului

 Posted by on 10 decembrie 2011  Responsabilitate
Dec 102011
 

Cred ca esti de acord cu afirmatia mea cum ca unele reguli pot fi absurde. Dar din perspectiva cui, patratel? Te poti intreba sau ma poti intreba daca unele rotite inca se mai invartesc, dar nu in gol. Imagineaza-ti urmatoarele:

Tocmai te-ai mutat in gazda si primul lucru pe care-l afli este ca trebuie sa te speli pe dinti si pe maini si sa-ti cureti incaltarile de fiecare data cand intri in casa. Tu, surprinsa sau socata dupa caz, intrebi din curiozitate, dupa ce ai trecut cu bine momentul, de ce sau care-I justificarea acestei reguli. Intrebarea nu o formulezi in sinea ta sperand la un raspuns metafizic din partea gazdei ca urmare a telepatiei. Intrebarea ta este adresata in mod direct gazdei. Ea, binevoitoare, desi usor iritata, nu-ti raspunde cum fac unii parinti cu “asa zic eu” sau “asa trebuie”, ci iti ofera urmatoarea justificare: Respiratia urat mirositoare impurifica atmosfera din casa si bacteriile luate de afara infecteaza aerul. Urmeaza un nou soc pentru tine sau daca esti o fire mai relaxata te amuzi teribil de o asemenea gogomanie. In aceasta situatie ce decizie iei tu? Putina rabdare patratel, inca nu-I cazul sa o iei la goana din casa omului ori sa-I faci o recomandare la un consult psihiatric. Asa ca, nu crezi ca ar fi intelept (tu ai nevoie de locuinta) sa o intrebi despre consecintele incalcarii acestei reguli? Imi imaginezi ca esti de acord cu mine si mergem mai departe pe firul scenariului. Gazda iti raspunde ca daca se intampla ca regula sa fie incalcata de tine, vei fi iertata pentru prima care va fi si ultima data, urmand ca la urmatoarea incalcare a normei sa fii poftita in strada. Prin urmare, tu stii acum la ce anume sa te astepti, daca nu te conformezi. Bun, care-I beneficiul daca I te conformezi? Simplu, primesti adapost. Totusi, oare cum poate verifica gazda respectarea sau incalcarea aceste norme? Dar, nu mai e necesar sa o intrebi deoarece ai observat doua camere de supraveghere una instalata pe hol, cealalta la baie.

Ce ai tu de facut odata ce ai incheiat aceasta evaluare? Crezi ca are rost sa-ti consumi energia oferindu-I argumente cum ca regula lui are temeiuri irationale si sa incerci sa-l convingi de absurditatea sa? Esti in casa acestui om, iar aceasta regula absurda este regula casei iar el in calitate de proprietar are dreptul de a-si face regulile. Poti fi chiar recunoscator gazdei pentru ca ti-a comunicat aceasta regula, justificarea si consecintele incalcarii ei. Ai ajuns la momentul in care ai de luat o decizie si nu cred ca exista decat trei variante rezonabile: ramai, pleci sau incerci o negociere.

Desi regula este absurda, comunicarea dintre tine si gazda s-a desfasurat de pe pozitii de adulti. Acest fapt e un lucru mare si ma poti crede pe cuvant. Cati oameni cunosti tu care au experimentat situatii in care sa existe raporturi de adult-adult in privinta unor reguli? Ai avut macar curajul sa-ti intrebi boss-ul care-I temeiul pentru nu stiu ce procedura sau regula? Daca ai pofta de experiente poti indrazni si observa un om oarecare mumificat la patru ace cum adopta rolul de parinte in raport cu tine, un copil nestiutor si chiar obraznic, desi poate sunteti de aceeasi varsta.

Sa trecem intr-o alta zona, cea a relatiilor parental-filiale. Ce poate face un adult in rol de parinte responsabil cu fiul lui sau fiica sa in privinta stabilirii unor reguli? Raspuns corect, patratel de psiholog in devenire, depinde de varsta fiului sau fiicei si de alti cativa factori. Daca fiica (sau fiul) are peste 20 de ani, locuieste in aceeasi casa cu parintele (sau ambii parinti) si nu are venituri, ce atitudine din partea parintelui e potrivita in raport cu stabilirea unor reguli in casa? Aceeasi intrebare cu aceleasi date, mai putin faptul ca fiica sau fiul are venituri care-I permit o existenta separata de parinti. Raspunsurile pot fi elaborate pornind de la scenariul de mai sus, unde nu absurdistanul unor reguli este de corectat. Pot aseza un patrat pe perete si instaura regula pentru oricare vine in vizita sa tinteasca cu capul intre cele patru laturi. Daca nu-ti place de regula mea ne putem intalni in alta parte si nu in absurdistanul locuintei mele. Responsabilitatea mea este de a-ti comunica tie aceste reguli ca in scenariul de mai sus. Tu imi poti cere sa negociem unele conditii ce pot insoti regula. (de exemplu, sa iei contact cu patratul din perete doar o data pe saptamana chiar daca vii de mai multe ori in acea saptamana). Desi, la o astfel de regula ma pot astepta sa raman fara prieteni urgent dupa cum si gazda noastra din poveste poate ramane fara chiriasi. Desigur, tu poti comenta vehement vizavi de absurdistanul pe care-mi intemeiez eu regulile in care sunt fixat in mod absurd de un absolut vesnic neschimbator si balonat Eu. Dar nu crezi ca-ti irosesti inutil energia? Poate ai altceva mai bun de facut cu viata ta?

Daca eu sunt pe teritoriul meu (in mod legitim sunt posesorul), pot face legea dupa cum imi bubuie mie capul fie tinand cont de doleantele tale, fie nu, in functie de raportul de putere si de natura relatiei dintre noi. Daca sunt un tata irational, imi voi impune fiului sau fiicei mele (desi are peste 20 de ani) propriile reguli de comportament in casa, fara sa tin cont de nevoile ei, intrucat sunt nepotrivite cu propriile mele valori morale in functie de care o judec de fiecare data cand contesta sau incalca regula mea. Devin un judecator iar familia mea Curtea de Apel, pentru ca ei cu siguranta vor incalca regulile deoarece aceste reguli nu reprezinta decat absurdistanul meu.  Si, nu de putine ori, se poate intampla ca unii parinti sa fie rejectati de copii (de fapt, adulti) ca urmare a unor atitudini primitive de tip tribal in raport cu stabilirea unor reguli.

Absudistanul nu exista doar la nivel de familie. Il poti regasi aproape pretutindeni. Viata in Absurdistan poate avea consecinte dureroase pentru ca nu este loc pentru schimbare. In Absurdistan, legiuitorul are dreptate absoluta, fiind justitiarul suprem sau macar reprezentantul justitiei (ca in cazul religiei), iar tu cetatean daca i te supui (esti cuminte si la locul tau) si dansezi dupa cum iti canta, poti primi hrana, caldura, adapost, apreciere. Daca nu, esti judecat urgent, stigmatizat dupa caz si amenintat cu expulzarea.  Absurdistanul nu este un loc pentru oameni liberi (nu de tipul hippie). Poate fi cel mult un prilej pentru reformatori, oameni liberi si suficient de curajosi pentru a promova si incuraja schimbarea gata oricand sa renunte la confortul beneficiilor de orice fel.

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.