Ian 082012
 

Capacitatea de a iubi cred ca este una din trasaturile care ne diferentiaza unii de ceilalti. Iubirea nu este la fel pentru oricine. Avem capacitatea diferita de a iubi, atat prin componenta ei innascuta, dobandita prin contagiune din familia de origine (invatam sa fim iubitori cu animalele, de exemplu) sau exersata si dezvoltata in conjugare cu alte trasaturi de personalitate.

Iubim in mod diferit: pentru unii, ori in anumite situatii, este furtuna tropicala ce face ravagii in viata personala, pentru altii o ploaie mocaneasca, constanta si linistita, o ploaie calda de vara, o rafala trecatoare sau o ploaie binefacatoare si previzibila de toamna.

Capacitatea de a iubi este o valenta personala. Crezi in iubire? Doar stii cand iubesti, nu trebuie sa-ti spuna cineva sau sa-ti confirme.

Iubirea este o traire emotionala investita in obiect. Nu iubim asa de dragul de a iubi, ci iubim pe cineva sau ceva. Sa fie clar: nu iubim pentru ca acela “merita” sa fie iubit de noi. Nu spun ca nu merita, insa iubim in primul rand pentru ca putem iubi. Este capacitatea de a conferi stralucire, valoare, pretuire lucrurilor, fiintelor, vietii. Daca ai iubit o data, cred ca mai poti iubi si a doua oara, atata timp cat viata ta continua. Nu mai pot iubi pe nimeni altcineva este doar o limita pe care ne-o punem noua insine. Nimeni nu este ca tine – e adevarat, insa putem iubi in mii de feluri, mai mult sau mai putin, dupa posibilitatile noastre din acel moment. Cat de jignitor imi suna candva “te iubesc si eu atat cat pot”, dar cat adevar si profunzime se ascundeau in aceste cuvinte. Fiecare iubeste atat cat poate, nici mai mult, nici mai putin.

Love is a personal thing. Iubirea este o chestiune personala si intima. Desigur ea se cere a fi impartasita si externalizata, se doreste a fi exprimata, insa atata timp cat nu deranjaza, cat nu este prea mult. A oferi cuiva, fie si iubire, mai mult decat poate sa duca, mai mult decat are nevoie sa primeasca, viciaza relatia la fel de mult ca si carenta iubirii. A face gesturi nebunesti din iubire, nu e o miscare prea inteligenta si nu presupune scutirea de pedepse. Tu nu intelegi ca te iubesc? – spune el/ea epuizand tot arsenalul cuvintelor frumoase din dotare. Insa iubirea cuiva nu ne face datori cu nimic fata de el.

A iubi cu adevarat presupune a iubi adecvat situatiei si a ne exprima adecvat contextului. Daca iubesc copiii nu inseamna ca ma apuc sa iau copilul omului in brate si sa-l pup pe obrajori, oricat ar fi de scumpel. Nu inseamna nici ca sunt innebunita sa vad scris pe scoarta copacilor sau nori de fum cu “Te iubesc, Mihaela!” sau sa ascult vreo serenada sub balcon. Iubirea este o chestiune personala, intima, delicata si ceea ce conteaza este stralucirea, fericirea si lumina celui care iubeste.

A iubi adecvat inseamna uneori a iubi de la distanta. Sau mai bine spus la distanta potrivita relatiei. Nu stiu cum se face, insa pe unii oameni, ii iubesc mai mult atunci cand nu se apropie prea mult. Ii iubesc si ii apreciez foarte mult pentru ca am descoperit de-a lungul timpului o serie de calitati pe care le admir. Intr-un fel sau altul, ii voi iubi toata viata. Cu toate acestea, orice incercare de a se apropia, ucide iubirea. Fiecare iubire isi are locul ei! Cateodata o numesc simplu: admiratie!

Uneori iubirea apartine trecutului si adecvat este sa ramana acolo. As numi-o simplu: recunostinta!

Iubirea locuieste in noi, (zace in noi – imi vine sa spun) si isi asteapta obiectul si momentul pentru a fi proiectata, isi asteapta vremurile. Ai avut vreodata sentimentul ca “a venit/nu a venit vremea”? Sau ca nu a aparut “persoana”, fara a mai cadea intr-o iluzie a tineretii, linistitoare de altfel, ca ceea ce este al tau e pus de-o parte (pentru ca nu este pus deoparte deloc, oricand ti-o poate lua altcineva inainte), sau in iluzia existentei unui singur “the one”. Insa cred ca mai exista pe alocuri cate un happy end, intotdeauna in doi.

Nu stiu pentru altii cum stau lucrurile (sper insa ca ei stiu), dar pentru mine va fi un an al iubirii. Si ce voi mai iubi in continuare? Copilul, profesia, casa, familia extinsa, …etc, etc, etc.

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.