Noi 222011
 

REALITÁTE, realități, s. f. Existență efectivă, obiectivă; fapt concret, lucru real, stare de fapt; p. ext. adevăr. ◊ Loc. adv. În realitate = de fapt, efectiv, în adevăr. ♦ Materia care există în afara conștiinței omenești și independent de ea.

Realitatea este una si aceeasi pentru toata lumea. Am in fata mea un calculator si oricine ar intra in camera in acest moment, ar vedea acelasi lucru: ca in fata mea se afla un calculator si nu este nici televizor, nici smartphone. Desigur, o persoana „certata” cu realitatea si care intarzie sa-si ia tratamentul, ar putea sa spuna ca este orice altceva: un dulap ganditor, un cactus inflorit, o piatra extraterestra.

Realitatea, prin caracteristica ei materiala si verificabila, insa interpretabila, are aceleasi proprietati pentru toata lumea. Felul in care ne raportam la realitate este insa diferit. Diferenta este data bineinteles de experienta noastra particulara anterioara, prezenta si tot arsenalul de reflexii constiente sau inconstiente.

Ma asez pe un fotoliu si afirm: „Ce fotoliu tare!”. Te asezi apoi tu si nu ti se pare chiar asa de tare. Dar, hai sa nu ne prostim, e un fotoliu pana la urma si atat. Cu asta cel putin suntem de acord amandoi. Vorbim despre aceeasi realitate, perceputa diferit, adica ceea ce cred eu sau tu despre realitate.

Ii spun copilului meu: „Hai sa strangem jucariile!” Imi raspunde: „Care jucarii? Acestea nu sunt jucarii. E trusa mea de scule, mami!”

Putem influenta sau schimba realitatea? Bineinteles ca putem, insa pe o scala restransa si limitata. Nu pot schimba legea gravitatiei, insa privind atent realitatea mea inconjuratoare, cred ca pot adauga un obiect decorativ in camera in care ma aflu, pot chiar schimba camera in sine, mutandu-ma in alta parte. Omul nu poate crea realitatea ca stare de fapt, asa cum nu a fost niciodata capabil sa creeze nici macar o celula. Poate insa modifica realitatea, asa cum spuneam, doar intr-un sens restrictiv. Si totusi daca m-as gandi la munca unui arhitect, absolut adorabila din punctul meu de vedere, tocmai pentru ca transpune visele in realitate… Visez la o casa si intr-o zi poate devini realitate, visez la un copil, un barbat, o femeie, o masina, o profesie, etc. Visul precede realitatea si ne indruma sa actionam in sensul materializarii si concretizarii lui. Visul ancorat in realitate, desigur, altfel degeaba imi fac planuri cu banii pe care ii voi castiga la Loteria de Revelion. Mizez pe visele cu suport rational si senzorial, iar planurile sunt specialitatea mea. Cu toate aceste, imi amintesc de cuvintele de duh ale unei personalitati din lumea filmului, recunoscuta prin sarcasmul sau: „Daca vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa rada, spune ce planuri ti-ai facut.”

Realitatea este asa cum este si nu fac decat sa o accept, out of control. Am zis control? Uneori chiar nu pot face nimic, alteori nu vreau sa mai fac nimic, ci doar sa astept, sa vedem ce se mai intampla in jurul meu. Pot alege ipostaza de a fi martorul unei realitati.

As putea spune ca a indrazni sa visezi, a indrazni sa-ti doresti este pasul dinaintea realitatii. Da, e o indrazneala. Si daca imi doresc, atunci este posibil si totodata omenesc.

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.