realitatea

 Posted by on 28 aprilie 2012  Fără categorie
Apr 282012
 

Daca e astfel adevarat ca aspiratia firii noastre se indreapta dupa realitate si ca personalitatea noastra nu poate fi fericita cu un univers fantastic iesit din propria ei zamislire, atunci esentialul e ca vointa noastra se poate impaca cu lucrurile, numai supunandu-se legii lor, iar nu punadu-se in dezacord cu ele.

Aceasta neindoioasa siguranta a realitatii zadarniceste uneori vointa si ne aduce adesea in nenorocire dupa cum soliditatea pamantului il doare, cand cade, pe copilul care invata sa mearga. Si totusi tocmai aceasta soliditate ii face mersul cu putinta.

Trecand odata pe sub un pod, imi ramase catargul barcii sprijinit intr-o grinda. Daca numai o clipa s-ar fi aplecat catargul cu doua degete, sau daca podul s-ar fi incovoiat de spate ca o pisica in vreme ce casca, sau daca fluviul ar fi cedat putin, atunci toate mi-ar fi mers struna. Dar lor nici nu le pasa de neajutorarea mea. Si tocmai din aceasta pricina putui sa ma folosesc de fluviu si sa plutesc la suprafata cu ajutorul catargului si, cand cusul lui fu prea puternic, putui sa ma incred in sprijinul podului.

Lucrurile sunt ce sunt si noi trebuie sa le cunoastem daca vrem sa le manuim si putem numai sa le cunoastem, fiindca dorinta noastra nu e legea lor.

Acesta cunostinta e o bucurie pentru noi, caci ea e o legatura care ne leaga cu lucrurile; ea ne ajuta sa ni le insusim si largeste astfel granitele eului nostru. (Rabindranath Tagore)

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.