Rezistenta la schimbare

 Posted by on 26 iulie 2011  Autocunoastere
Iul 262011
 

Cred ca suntem creati sa functionam intr-un mediu predictibil, stabil. Prea multe surprize sau evenimente iesite din comun ne epuizeaza. Tindem sa cautam situatiile familiare si sa modelam situatiile nefamiliare dupa un model pe care l-am mai intalnit anterior. Avem un tipar de intelegere a lumii in capul nostru si incercam in fiecare moment sa il validam. Afurisita de perceptie ne joaca constant feste. Nu incetez sa ma minunez retroactiv de ce prostii de interpretari am putut sa fac la un moment dat si sa si cred in ele.

Nu e de mirare ca suntem supusi atator bias-uri de care tot vorbesc colegii mei aici.

Ce nu pricep eu de unde atata rezistenta. Ca doar am evoluat intr-un mediu dinamic si constant schimbator. De unde atata nevoie de control. Sau poate chiar controlul ne-a asigurat supravietuirea. A devenit un model de succes.

Stiu ca ma uit la cate un film si ma gandesc ca daca eu in viata reala as trece intr-o saptamana prin atatea intamplari ca cele din film probabil as simti nevoia sa dorm un an.  Realitatea virtuala insa e mai mult decat acceptabila. In calitate de spectator schimbarea este chiar interesanta.

Ma gandesc ca dorinta noastra secreta este in fapt liniste si predictibilitate depline, avand in vedere cat de greu facem fata schimbarilor. Sau a mea. Si a voastra?

De cateva luni traiesc intr-o continua schimbare. Asa gen cum vezi in filme. Din fericire nu in toate aspectele vietii mele. Si tot ce imi doresc e ca lucrurile sa revina la normal. Am momente in care pur si simplu ma opresc din gandit [si asta e extrem de grav pentru mineJ] Situatiile noi ma blocheaza in asa mare masura ca trebuie sa ma restartez constient. Astept ca lucrurile sa revina la normal. Si in acelasi timp realizez ca e posibil ca lucrurile sa nu mai revina niciodata la acel normal la care jinduiesc. Ca daca ceva s-a schimbat si sta in acest fel de foarte multa vreme e posibil ca acesta sa fie noul normal.  Doar ca mi-a luat mai mult de jumatate de an sa iau in calcul aceasta posibilitate. Halal viteza de reactie.

Chestia aia cu “go with the flow” este al naibii de greu de pus in practica. Creierul tine cu dintii la modelele de intelegere si reactie pe care si le-a insusit cu greu in ani de munca. Schimbarea e ceva dificil. Necesita mult efort si multe calorii. Si orice pas gresit ne poate pune in pericol de moarte.  In acelasi timp, asa cum am citit de la altii mai intelepti decat mine, ne schimbam in fiecare moment al vietii noastre; corpul nostru e in continua schimbare; lipsa de schimbare inseamna in fapt moarte la nivel celular. De ce la nivelul constientului e atat de diferita situatia? Nu stiu. Stiu doar ca ma consideram mult mai adaptabila decat media la schimbare pana acum putin vreme. Surprise, Surprise…

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.