Mai 232011
 

Oare cum ar fi sa calatoresc la viteza gandului? Totuna ar fi daca m-as intreba cum ar fi sa calatoresc cu viteza luminii si mai mult cum ar fi sa gandesc la viteza luminii? Cred ca e cert cum ca mintea nu se misca la viteza luminii, deoarece impulsurile electrice au o viteza modesta de 350 km pe ora, iar in fibrele nervoase mai mici chiar de 20 km pe ora. Viteza fluxului mental comparata cu cea a luminii este lenta. Gandurile noastre se misca poate ceva mai rapid decat un bolid de formula 1.

Imi vei atrage atentia ca amestec notiunile. Fluxul mental nu este impulsul electric din celulele nervoase, iar creierul este suportul fizic, material pentru mintea care este imateriala. La acest nivel al conceptelor sunt de acord. Insa din perspectiva fenomenologica sunt o unitate. Fluxul mental este echivalentul unei colectii dinamice de tipare neurale interconectate tot asa cum energia este echivalentul masei in miscare la patratul vitezei luminii. Cred ca Mintea, la fel si energia, apartine acestui continuum spatiu-timp si “admite” aceleasi legi ale fizicii care orice alt fenomen. Atat energia cat si mintea sunt ceva care se misca si daca se misca inseamna ca se deplaseaza iar daca se deplaseaza implica o viteza si o durata temporala.

Dar poate imi vei spune ca mintea si energia sunt imateriale pe cand corpul, creierul si alte lucruri sunt materiale. Desigur, ziua este zi, iar noaptea este noapte, pentru ca acest graunte pe care locuim se invarte in jurul axei sale. Soarele nu dispare pentru ca e noapte si nici macar lumina nu dispare. Doar pozitia pamantului in raport cu soarele s-a modificat sit u percepi intunericul deoarece lumina este insuficienta pentru a-ti excita receptorii din retina. Ceea ce intentionez sa iti comunic este ca daca tu nu percepi mintea si energia, asta nu inseamna ca sunt imateriale si create din vreo substanta subtila si inefabila. Mai mult, antinomia material-imaterial exista doar in lumea conceptelor din capetele noastre nu si in realitatea fizica. Poate consideri energia ca fiind ceva imaterial. Eu nu as fi atat de sigur. Daca ar fi ceva immaterial inseamna ca nu dispune de proprietatile materiei, masa si densitate si un loc in spatiu-timp, ceea ce inseamna ca disciplinele fizicii pot fi aruncate la cos impreuna cu celularul tau si alte gadgeturi cu care iti inveselesti existenta.

Poate numesti Spirit ceea ce doar simti ca o infiorare prin tot corpul atunci cand practice anumite tehnici de meditatie (la moda sunt acum ritualurile samanice). Fiecare cu tunelul sau de realitate si aici nu am nimic de comentat. Mai ales, ca un tunnel implica existenta unei luminite la capat care, cum altfel, este inspiratoare si promite viata de dupa moarte intr-o forma de existenta subtila nesupusa trecerii timpului si nici legilor fizicii. Ne place sa credem in acest Spirit care ne invaluie si se desfasoara pretutindeni si pe care il investim cu atribute gratioase ca inteligent, iubitor si ocrotitor. Poate mai putin cand o persoana draga dispare din viata ta.

Imi ajung pe la urechi raspunsuri cum ca acest Spirit este o forma de energie dotata cu constiinta si pe cuvant ca uneori simt o iritare in antenele mele savante pe care le intretin cu costuri mari de glucoza. La fel de usor un copil de 5 ani poate raspunde la astfel de intrebari: Unde sade Dumnezeu? In cer. Daca Spiritul sau Sufletul ar fi o forma de energie dotata cu constiinta atunci ar apartine acestui univers si deci, ar fi supus timpului, adica muritor. Daca exista Spirit el trebuie sa fie un CEVA (eventual vesnic) dintr-un alt univers. Oare cum poate fi posibila interactiunea cu el si schimbul de informatii? Iar informatia nu poate exista in doua stari distincte simultan, ci doar succesiv. Cand associem acestor stari valorile 1 si 0 (in cod binary) orice system ia valori sau dispune de stari distincte in momente successive 1010011000 si asa mai departe. Universul nostru si cel spiritual (presupunand ca exista) sunt doua stari distincte. Este absurd sa credem intr-o interactiune in aces caz. Tu esti in universul asociat cu valoarea 1, spiritul in universul asociat valorii 0. Este ca si cum  televizorul tau functioneaza “pornit” (starea cu valoarea 1) si simultan cu “oprit” (starea cu valoarea 0); doua stari distincte si absolute active simultan sau relatia suflet-corp (pozitia dualista). Nu-ti pare si tie absurd?

De ce nu am reduce din acest mysticism infantil avand in vedere dovezile si descoperirile stiintifice din ultimul secol? Pot veni si cu un raspuns si anume din comoditate, obisnuinta, inertie sin u de putine ori chiar lene intelectuala si ignoranta. Investirea realitatii inconjuratoare si a cerurilor (pentru unii) cu autoritate absoluta fie hranitoare si iubitoare, fie critica si pedepsitoare, imi pare hazlie din perspectiva unui parinte si ma revolta cand aflu de sume astronomice investite in aceasta autoritate suprema in defavoarea educatiei, cercetarii si asistentei medicale.

Ce rost are sa banuiesti existenta interventiei unui Spirit sau Dumnezeu in spatele unor contexte de viata si actiuni umane uneori favorabile alteori defavorabile dorintelor tale? O variabila divina, misterioasa si impalpabila, lipsita de concretete implicata dupa caz in destinele umane si in alte evenimente si despre care tot ce imi poti spune este ca o simti? Esti convinsa ca aceasta variabila simtita nu este intamplarea? Aceasta tendinta la a proiecta in exterior un agent interventionist supranatural sunt imaginate de mintea ta irationala, arhaica si selectata de evolutie ca mecanism de protectie in raport cu un potential pericol. Strabunicul tau aflat pe pajistea cu ierburi inalte avea de rezolvat o problema de supravietuire: Fosnetele ierburile se datoreaza adierii vantului sau unui pradator care se furiseaza tiptil catre un posibil pranz savuros? Daca el trebuia totusi sa traverseze pajistea nu avea altceva de facut decat sa-si continue deplasarea invocand o prezenta ocrotitoare pentru a-si reduce frica. In cazul in care scapa cu viata insemna ca zeul ori spiritul unui animal anume a intervenit ocrotindu-l. Acest strabunic inca traieste in creierele noastre. Doar ca noi nu mai traim in acele vremuri si nici in acel mediu unde un pradator era la panda in orice tufis sau copac.

Factorul divin implicat in existenta umana nu rezista nici macar unui rationament de logica, deoarece interogatia lui genereaza raspunsuri absurde si, da, colacul de salvare nu poate fi decat “crede si nu cerceta” alaturi de experiente emotionale personale.

Daca esti un cititor cu capacitate introspectiva vei descoperi ca in subteranele mintii tale sta teama de moarte care “ecraneaza” perceperea realitatii asa cum este. Spaima mortii, cred ca la un moment dat ii voi dedica un capitol special, devine un “drive” pentru viata (ceea ce este oricum) insa fara atasamente nevrotice si anxietatea asociata. Formule inconstiente puse in cuvinte precum “ma agat” si “evit” specifice atasamentelor isi pierd din energie, deoarece incetezi sa cauti tipare acolo unde nu este altceva decat intamplare. Renunti sa-ti explici ceea ce uneori te surprinde placut ori neplacut sis a asezi evenimentul pe umerii garboviti fie ai Diavolului, fie ai lui Dumnezeu, fie pe seama legii karmice. Iti vine mai degraba sa accepti ceea ce este, ceea ce realitatea aduce cu sine (sau sa scriu “sine” cu S mare?).

Astfel viata ta  poate deveni SIMPLA si USOARA. Viata poate de veni atat de simpla si atat de usoara incat nu mai este nimic de adaugat si nimic de luat. Doar este si nimic mai mult si nici mai putin.

[suffusion-the-author]

[suffusion-the-author display='description']

[suffusion-the-author] a scris [suffusion-the-author display='posts'] articole: [suffusion-the-author display='posts-url']

[suffusion-the-author display='url']

Sorry, the comment form is closed at this time.